Υπόθεση Ούλοφ Πάλμε

Η Δολοφονία του Ούλοφ Πάλμε (28 Φεβρουαρίου 1986):
30 χρόνια μετά

 

Olof_Palme_in_1968

Palme_Stockholm_header


28/02/2016: Η δολοφονία Πάλμε: 30 χρόνια μετά (Amagi)

Οδοιπορικό στις τοποθεσίες της υπόθεσης

Πριν λίγους μήνες αποφάσισα να επισκεφτώ την Στοκχόλμη και να κάνω ένα οδοιπορικό στα κρίσιμα σημεία της υπόθεσης Πάλμε. Ο πρώτος σταθμός ήταν το διαμέρισμα του Πάλμε, στο νούμερο 37 της Västerlånggatan. Ο Όυλοφ Πάλμε και η σύζυγος του Λίσμπετ ξεκίνησαν απ΄το σπίτι τους στις 20:35. Διασχίζουν περπατώντας τα στενά σοκάκια της παλιάς πόλης. Φτάνουν στον σταθμό του μετρό της Gamla Stan. Αρκετοί επιβάτες τους αναγνωρίζουν. Ένας μάρτυρας αναφέρει αργότερα ότι ο Πάλμε φαινόταν ανήσυχος και νευρικός.
Οι Πάλμε μπαίνουν στο βαγόνι. Το βαγόνι είναι γεμάτο και κανείς δεν σηκώνεται για να κάτσουν. Παραμένουν όρθιοι.
Οι Πάλμε κατεβαίνουν στον σταθμό του Rådmansgatan και περπατάνε λίγα μέτρα μέχρι τον κινηματογράφο Grand. Εκεί τους περιμένουν ο γιός τους Μάρτιν με την κοπέλα του. Αγοράζουν εισιτήρια για την ταινία The Brothers Mozart. Μετά το τέλος της ταινίας τα δύο ζεύγη χωρίζουν. Η Λίσμπετ είναι κουρασμένη και θέλει να πάρουν το μετρό. Η θερμοκρασία είναι -7 C, η ώρα είναι 23.17, η απόσταση για το σπίτι είναι τουλάχιστον 2 χιλιόμετρα, αλλά ο Όυλοφ επιμένει να περπατήσουν. Μία από τις ισχυρότερες θεωρίες είναι ότι στο μεσημεριανό τηλεφώνημα έχει συμφωνήσει να συναντηθεί με κάποιον.
Οι Πάλμε φεύγουν από το σινεμά και αρχίζουν να κατηφορίζουν την Sveavägen, έναν από τους κεντρικότερους δρόμους της Στοκχόλμης. Στο δεξί τους χέρι περνάνε ένα νεκροταφείο. Είναι ο τόπος που σε λίγες μέρες θα ταφεί η σορός του Πάλμε. Περνάνε στο απέναντι πεζοδρόμιο και πλησιάζουν στη γωνία με την Tunnelgatan.
Στη γωνία της Sveavägen με την Tunnelgatan
ένας άνδρας 40 περίπου χρονών πλησιάζει το ζεύγος απο πίσω. Οι μαρτυρίες διϊστανται για το αν πέρασαν μερικά δευτερόλεπτα διαλόγου ή εάν τα γεγονότα εξελίχθηκαν ακαριαία. Ο άνδρας πυροβολεί σχεδόν εξ’επαφής τον Πάλμε στην πλάτη διαλύοντας του την σπονδυλική στήλη. Ο Πάλμε είναι νεκρός πριν ακουμπήσει στο έδαφος. Η δεύτερη σφαίρα περνάει ξυστά από την Λίσμπετ που παθαίνει νευρικό κλονισμό.
Ο άνδρας στρίβει αριστερά στην Tunnelgatan και φεύγει τρέχοντας, ανεβαίνοντας τα σκαλιά. Στην ίδια περιοχή κυκλοφορούν πεζή αστυνομικοί και περιπολικά, κανείς όμως δεν αντιλαμβάνεται τίποτα. Επί δύο λεπτά μετά την πρώτη κλήση στην Άμεση Δράση επικρατεί η απόλυτη ακινησία. Το πρώτο περιπολικό φτάνει στην περιοχή κατά τύχη. Ο άνδρας ενδέχεται να πέρασε δίπλα από περίπολο αστυνομικών ή να κρύφτηκε σε γειτονικό σπίτι.

 

 

Εξάντας: Υπόθεση Ούλοφ Πάλμε (Γιώργος Αυγερόπουλος, ΝΕΤ, 2004)

Περισσότερες πληροφορίες για την εκπομπή στο site της ΕΡΤ [Μέρος 1ο, 2ο, 3ο]

 

David Frost interviews Olof Palme (1969)

FROST: How would you like to be remembered by people? I don’t mean that you’re gonna die tomorrow, thank God you’re not. But, what would you like the first line of your obituary to say?

PALME: That, I have never thought of. And I hope that I will, up to the very last breath, not think of it. Because I think that the moment people begin to think about their obituaries they start to be scared, they don’t dare to do things and they lose their vitality. So I hope you’ll help me keep that thought out of my mind.

 

Αποκόμματα Ελληνικού Τύπου:

860301 TA NEA p9
ΤΑ ΝΕΑ, 1 Μαρτίου 1986
TA NEA, 1 Μαρτίου 1986

860302 TA NEA p1 860302 TA NEA p14 860302 TA NEA p15
860302 TA NEA p16

ΤΑ ΝΕΑ, 2 Μαρτίου 1986

860303 TA NEA p8 860303 TA NEA p9 860303 TA NEA p10
ΤΑ ΝΕΑ, 3 Μαρτίου 1986

 

Βιβλιογραφία

Palme13  Persson

Jan Bondeson (2005), Blood on the Snow: The Killing of Olof Palme, Ithaca, NY: Cornell University Press

Leif G. W. Persson (2012), Τριλογία: Η Ιστορία Ενός Εγκλήματος, τ. 1: Ένας Ατέλειωτος Σουηδικός Χειμώνας, Εκδ. Ψυχογιός, μετάφραση Γρηγόρης Ν. Κονδύλης

P. Walker (2014), “Olof Palme murder inquiry takes another twist with revoked alibi”, The Guardian, 27/02/2014

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *